COP28: Οι προκλήσεις για το περιβάλλον – η πυρηνική ενέργεια στο προσκήνιο

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Τα νέα για το περιβάλλον είναι ανησυχητικά όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Ντουμπάι στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι εκπομπές του CO2 που απελευθερώνονται από την καύση άνθρακα, αερίου και πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα θα φθάσουν σε νέο ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2023.


Μετά και τη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, οι ηγέτες του κόσμου όρισαν ως στόχο η θερμοκρασία του πλανήτη να μην ξεπεράσει το όριο του 1,5° Κελσίου, προκειμένου να περιοριστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.


Ενδιαφέρον έχει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι οι χώρες που απαρτίζουν την G20, την ένωση δηλαδή των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, ευθύνονται για το 90% του συνόλου των ρύπων που απλευθερώνονται παγκοσμίως. Μέχρι το 2050 θα χρειαστεί να δαπανήσουν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων, επενδύοντας στην πράσινη ενέργεια.


Ο στόχος της διασκέψης στο Ντουμπάι ήταν η δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την οριστική εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την επένδυση στην πράσινη ενέργεια. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι η κλιματική κρίση, για την οποία ευθύνονται τα πλούσια κράτη, επηρεάζει κυρίως τις φτωχότερες χώρες και σίγουρα η διάσκεψη της COP28 δεν έδωσε λύσεις.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, η οποία μέσω του υπουργού Ενέργειας, Aμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ετεροθαλής αδελφός του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατέστησε σαφές ότι δεν συμφωνεί με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Εκπροσωπώντας στην ουσία το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών διαμηνύουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για πολλά χρόνια ακόμα θα είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.


Στο ίδιο μήκος κύματος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των ΗΑΕ που προεδρεύει της COP28, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων θα επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την επίτευξη του στόχου κατά της κλιματικής αλλαγής.


Το ζήτημα που δεν αγγίζεται είναι ότι χρειάζεται να επιβληθεί ένας παγκόσμιος φόρος, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, αλλά κυρίως να επιχορηγηθούν τα φτωχότερα κράτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.


Οι ΗΠΑ, η πλουσιότερη χώρα του κόσμου, παρότι έχει υπογράψει τη συνθήκη του Παρισιού, είναι απρόθυμη να επιβάλει νέους φόρους και φυσικά δεν συμφωνεί με την εισήγηση περί επιβολής παγκόσμιου φόρου. Το περασμένο Σάββατο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ότι η Ουάσιγκτον θα διαθέσει τρία δισεκατομμύρια δολάρια στο κοινό ταμείο για τις φτωχές χώρες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Το ποσό φαντάζει αστείο όταν σύμφωνα με μελέτες χρειάζονται ετησίως 250 δισ.


Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ανακοίνωση της εταιρείας πυρηνικών αντιδραστήρων TerraPower LLC του Μπιλ Γκέιτς, η οποία συμφώνησε με την κρατική εταιρεία ENEC των ΗΑΕ να αναπτύξουν προηγμένους αντιδραστήρες στο Αμπού Ντάμπι. Περισσότερες από 20 χώρες στη διάσκεψη της COP28 συμφώνησαν στην επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, τριπλασιάζοντας μάλιστα την επόμενη δεκαετία την ανάπτυξή της, προκειμένου να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση.

Σχετικές δημοσιεύσεις