«Carthago delenda est*»

12 Ιανουαρίου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Γράφει ο Ι. Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Η μοίρα της σύγχρονης Μεγαλόπολης σηματοδοτήθηκε με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019 από το βήμα του ΟΗΕ, για βίαιη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023, αφού για την περιοχή οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είχαν καταστεί μονόδρομος ζωής. Όμως έπρεπε να «σωθεί» ο πλανήτης!!!
Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε από την πλευρά των κυβερνώντων μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία για επενδύσεις και έργα ανάπτυξης εκατοντάδων εκατομμυρίων. Περιέγραφαν την εικόνα της επόμενης μέρας με τα πιο λαμπερά χρώματα. Ευημερία. Ανάπτυξη. Χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, τη μετατροπή του λεκανοπέδιου σε αναπτυξιακό παράδεισο.
Βέβαια, με ό,τι αυτό σημαίνει, σ’ αυτό τον χορό των υποσχέσεων δεν ακούστηκε ούτε κουβέντα για τα 80 χωριά του Λεκανοπέδιου που ρημάζουν. Λες και αυτά ανήκουν σε κάποιο δήμο της κεντρικής Αφρικής. Όπως δεν ειπώθηκε κουβέντα για τους εκατοντάδες οικογενειάρχες που βρέθηκαν χωρίς δουλειά με το πρόωρο κλείσιμο των μονάδων και του ορυχείου της ΔΕΗ.
Με φρούδες υποσχέσεις και παραμυθιάσματα, καταναλώθηκε ένας και πλέον χρόνος, χωρίς να μπορούμε να διακρίνουμε αν το αμυδρό φως που μας έδειχναν στο βάθος του τούνελ, ήταν η έξοδος από την περιπέτεια ή το τραίνο που ερχόταν και προφανώς, η αρχή μιας μεγαλύτερης περιπέτειας.
Όλο αυτό το διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες λίστες με έργα που υποτίθεται προγραμμάτιζαν για την πληττόμενη Μεγαλόπολη, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, σε έναν ξέφρενο χορό εκατοντάδων εκατομμυρίων από το υποτιθέμενο πακέτο «δίκαιης μετάβασης». Αέρας κοπανιστός!
Διασκέψεις, συσκέψεις, επισκέψεις των «αρμοδίων», μυστικές και φανερές, οδήγησαν σε ένα master plan σαπουνόφουσκα, που αποδόμησε βήμα – βήμα και καταψήφισε πανηγυρικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Τα πρώτα «έργα» που είδε η κοινωνία της Μεγαλόπολης στο ίδιο διάστημα, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω κορονοϊού, είναι το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ, η οικονομική δυσπραγία της τοπικής αγοράς, η εκτόξευση της ανεργίας, η απαξίωση και το επικείμενο κλείσιμο της τηλεθέρμανσης. Ενός έργου που κόστισε πάνω από 21 εκατομμύρια, που παρά την αντίθετη θέση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, πετιέται στα σκουπίδια χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση για την μη βιωσιμότητά της.
Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης για τις πληττόμενες από την απολιγνιτοποίηση περιοχές, αποκαλύπτει ο κατ’ εξοχήν υποσχεσιολόγος Υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, στην τελευταία υπουργική του πράξη που υπέγραψε πριν εγκαταλείψει το Υπουργείο Ενέργειας στις 31.12.2020. Όπου μειώνει το ποσοστό διάθεσης εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 σε μόλις 1% από 6% για τις λιγνιτικές περιοχές. Που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει από 31 σε 5 εκατομμύρια.
Προφανώς η απόφαση έχει παρθεί: «Carthago delenda est!»

Σ.Σ: * Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί! Με αυτή τη φράση έκλεινε τις ομιλίες του στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο ο Ρωμαίος πολιτικός Μάρκος Πόρκιος Κάτων, θεωρώντας πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος για τη Ρώμη, πέρα από την καταστροφή της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πόλης – κράτους του τότε κόσμου ―ανταγωνίστριας της Ρώμης― στη βόρεια ακτή της Αφρικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *