Αντίλογος για τη Μεγαλόπολη

Γράφει ο Ι. Γ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες (15/6/2020) η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης με αφορμή τη συνάντηση του Δημάρχου κ. Χριστογιαννόπουλου με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου, διαβάζουμε και σχολιάζουμε βήμα – βήμα όπως έχουμε χρέος και δικαίωμα ως ενεργοί πολίτες:

1. Ο κ. Δήμαρχος επισήμανε στον συνομιλητή του ότι «…η Μεγαλόπολη γίνεται μάρτυρας, ήδη από αρκετά χρόνια, της σταδιακής αλλά σταθερής πολιτικής που προωθεί διαχρονικά η Πολιτεία, η οποία οδηγεί στη μεταλιγνιτική εποχή.»
Θυμίζω στην Δημοτική Αρχή πως το χρόνο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, μέχρι πρότινος την όριζε το μέγεθος του λιγνιτικού αποθέματος. Σήμερα την όρισε βίαια για το 2023 η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, απαξιώνοντας αρκετά εκατομμύρια τόνους λιγνίτη και συντομεύοντας τουλάχιστον 10 χρόνια τη λειτουργία των μονάδων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή. Όμως αυτό είναι αστείο, αφού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα ευθύνεται μόλις για το 0,5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2). Άρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού οι λόγοι της βίαιης απολιγνιτοποίησης, όταν μάλιστα η ΕΕ έχει δώσει όριο το 2050 και η Γερμανία έχει ανακοινώσει το 2048 ως χρόνο απανθρακοποίησης.


2. Διαβάζω στο δελτίο τύπου πως «Στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης, η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε με την τοπική κοινωνία, τους εργαζόμενους του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης και τους εκπροσώπους τους, για να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Α.Ε.. Τόνισε δε ότι σε αυτόν το αγώνα δε φάνηκε να υπάρχει σθεναρή υποστήριξη από αρκετούς που εξακολουθούν να δηλώνουν υπέρμετρα αντίθετοι σε αυτή την πολιτική και τότε έλαμψαν με την απουσία τους από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν.»
Θα πρέπει να ξέρει η Δημοτική Αρχή πως ο λαός από μόνος του είναι «γίγαντας χωρίς κεφάλι» και πως ο ρόλος της «κεφαλής» στην τοπική κοινωνία είναι του Δημάρχου. Ακόμα θα πρέπει να ξέρει, πως σε ένα διεκδικητικό αγώνα πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική βαθμιαία αυξανόμενης έντασης, ώστε να ξεδιπλωθεί η δυναμική του μέχρι την τελική κατάκτηση του στόχου. Εδώ έγινε το ξεκίνημα με μία ή δύο συγκεντρώσεις, χωρίς καμία συνέχεια. Στο κρίσιμο σημείο, η Δημοτική Αρχή αντί να κρατήσει την κοινωνία σε εγρήγορση, ξεκίνησε επαφές σε Υπουργικά γραφεία με Υπουργούς και παρατρεχάμενους. Έτσι με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου, καταναλώθηκε πολύτιμος χρόνος σε άσχετες και άχρηστες συζητήσεις. Απομακρύνθηκε από τον αρχικό στόχο, που ήταν η «παράταση χρόνου λειτουργίας των μονάδων μέχρι εξαντλήσεως του λιγνίτη» και μοιραία έστειλε τον κόσμο απογοητευμένο στο σπίτι του. Γιατί η Δημοτική Αρχή άλλαξε θέση, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν πως με το κλείσιμο των μονάδων η ανεργία θα οργιάσει και η Μεγαλόπολη θα βουλιάξει; Το master plan, όσο καλό και να είναι, όσο γρήγορα και να γίνει, θα αποδώσει καρπούς μετά από 10 έως 15 χρόνια. Ας αναλάβει λοιπόν ο Δήμαρχος τις ευθύνες που του αναλογούν και ας πάψει να τις επιρρίπτει σε άλλους…

3. Διαβάζω στο δελτίο τύπου τη Δημοτική Αρχή να ισχυρίζεται πως: «Ακόμα και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, προχώρησε σε συμφωνία με την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. Α.Ε., διασφαλίζοντας θεμιτά τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπεί, αποδεχόμενη ωστόσο την πολιτική της απολιγνιτοποίησης, την οποία βεβαίως κατήγγειλε προηγουμένως.»
Η ΓΕΝΟΠ ως συνδικαλιστική οργάνωση, αφού «θεμιτά» διασφάλισε τα συμφέροντα των εργαζομένων τους οποίους εκπροσωπεί και υπηρετεί, προχώρησε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ ΑΕ και αποχώρησε. Παρ’ όλα αυτά. Αφού ο αρχικός στόχος για «παράταση της λειτουργίας των μονάδων» δεν επετεύχθη, ο αγώνας θα έπρεπε να συνεχιστεί και να ενταθεί από τη Δημοτική Αρχή μέχρι επίτευξης του στόχου. Τι έκανε ο κ. Δήμαρχος; Περίμενε τον Υπουργό ―που δεν θυμάμαι αν ήρθε ποτέ― και τώρα μιλάει για μεγαλεπήβολα έργα που όταν έρθουν (καλώς να έρθουν), το λεκανοπέδιο θα έχει γίνει κρανίου τόπος;

4. «Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο κ. Δήμαρχος ότι όφειλε να προχωρήσει με ρεαλισμό και μακριά από έναν ατελέσφορο λαϊκισμό, προς το συμφέρον των συμπολιτών του, εκκινώντας ένα διάλογο με την Κυβέρνηση, όπως θα έκανε με οποιαδήποτε Κυβέρνηση, μέσα από τον οποίο επιδιώκεται να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον τόπο και τους πολίτες.»
Πάει περίπατο ο στόχος της «παράτασης της λειτουργίας των μονάδων», που αναμφισβήτητα παραμένει η μοναδική οδός σωτηρίας για την περιοχή μέχρι να στηθεί το νέο οικονομικό μοντέλο. Πάει η πολυδιαφημισμένη «δίκαιη μετάβαση». Πάνε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όλα αυτά για τον κ. Δήμαρχο ήταν ατελέσφορος λαϊκισμός;

Τώρα το συμφέρον των συμπολιτών θα πραγματωθεί μέσα από ρεαλιστικό(;) διάλογο με την Κυβέρνηση, στα Υπουργικά γραφεία, με το Δήμαρχο μόνο και ανίσχυρο από τη μια μεριά χωρίς την τοπική κοινωνία πλάι του να τον στηρίζει, και απέναντι τον Υπουργό πανίσχυρο να υπαγορεύει αποφάσεις; Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεψ΄το, λέει ο λαός μας.


5. «Ο κ. Δήμαρχος ανάφερε ότι μετά τη διαβεβαίωση της ΔΕΗ Α.Ε. ότι αδυνατεί πλέον να εγγυηθεί τη σταθερή παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο Τηλεθέρμανσης της πόλης της Μεγαλόπολης, κρίνεται ως επωφελέστερη, οικονομικότερη και βιώσιμη λύση η σύνδεση του πολεοδομικού ιστού της πόλης με το δίκτυο φυσικού αερίου, με μηδενικό κόστος εγκατάστασης για τους πολίτες. Αυτή η λύση προσδίδει πρόσθετη αξία στην πόλη, καθώς η χρήση του φυσικού αερίου δεν περιορίζεται μόνον στη θέρμανση.»
Με λίγα λόγια, πετάει στα άχρηστα ένα έργο που κόστισε στο λαό της περιοχής τουλάχιστον 20.000.000 ευρώ (ποτέ δεν μάθαμε το ακριβές ποσό). Που αυτός ο ίδιος λαός θα εξακολουθήσει να πληρώνει τα δάνειά της (αν δεν κάνω λάθος). Που αυτά τα εκατομμύρια λείπουν σε έργα από όλο το λεκανοπέδιο και από τα 84 χωριά που ρημάζουν μαραζωμένα. Και φυσικά μπορεί να είναι πολιτική η απόφαση του κ. Δημάρχου το κλείσιμο της τηλεθέρμανσης ως ασύμφορη. Όμως με ποια επιστημονικά κριτήρια κρίθηκε ως μη βιώσιμη; Έγινε κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη που να λέει πως αυτό συμφέρει να γίνει και όχι το άλλο; Και γιατί να μην πάει το Φυσικό Αέριο στην τηλεθέρμανση; Ας μας απαντήσει κάποιος ανεξάρτητος φορέας με στοιχεία και μετά ο κ. Δήμαρχος ας κάνει περιστερώνα τις εγκαταστάσεις της. Ας αφήσει να λαλήσουν κουκουβάγιες σε ένα έργο που ήταν μαύρη τρύπα που ρούφηξε τα εκατομμύρια του λιγνιτόσημου και όχι μόνο… Όσο για το μηδενικό κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου για τους πολίτες κι αυτό χρειάζεται εξήγηση… Δηλαδή ο ιδιώτης στον οποίο θα ανήκει το δίκτυο θα κάνει δωρεάν συνδέσεις; Τους καυστήρες; Ας σοβαρευτούμε. Και καλά η πόλη να έχει τα οφέλη που υποτίθεται θα έχει. Λεκανοπέδιο όμως δεν είναι μόνο η Μεγαλόπολη. Τα 84 χωριά πάλι στην απέξω;


6. Και κλείνει το δελτίο τύπου λέγοντας: «Εξάλλου, όλες οι μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου επιθυμούν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, και πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση με παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των Βουλευτών των Νομών, των Επιμελητηρίων και των Δημοτικών Συμβουλίων.»
Φυσικά όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου πιέζουν να συνδεθούν με το δίκτυο Φ/Α. Φυσικά και στη Μεγαλόπολη θα πρέπει να γίνει το ίδιο. Άλλο όμως αυτό και άλλο η απαξίωση και η εγκατάλειψη ενός έργου που κόστισε ένα σκασμό εκατομμύρια… Και μη μου πείτε πως θα είναι τσάμπα για τους Μεγαλοπολίτες, αφού θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ οι συνδέσεις κ.λπ., γιατί αυτό το έργο το έχουμε δει και το έχουμε πληρώσει ακριβά με το λιγνιτόσημο…
Με λίγα λόγια κύριε δήμαρχε αλλάξτε ρότα και ανασκουμπωθείτε… Ενημερώστε το λαό της περιοχής. Πείτε του αλήθειες. Εμπνεύστε τον να σας στηρίξει σε επιλογές που θα απορρέουν από τον ίδιο ―από τα θέλω του και από τα όνειρα του― προς το συμφέρον του και το συμφέρον του τόπου.
Σε διαφορετική περίπτωση δυστυχώς τα πράγματα δεν θα πάνε καθόλου καλά. Το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης. Η Γή των μύθων και των θρύλων. Η γενέθλια γη θεών και ηρώων. Η κοιτίδα της επανάστασης του 1821. Η γη που επί 50 χρόνια πρόσφερε από τα σπλάχνα της το λιγνίτη στην ελληνική οικονομία. Στο ελληνικό όνειρο. Γρήγορα θα μετατραπεί σε κρανίου τόπο.
Εύχομαι, να μην περιγράψει κάποιος σύγχρονος γεωγράφος την ερημίαν της Μεγάλης Πόλεως, επί δημαρχίας σας, όπως πριν 2000 χρόνια (τον 1ο πχ αιώνα) ο Στράβων: «Νυνὶ δὲ καὶ αὐτὴ ἡ Μεγάλη πόλις τὸ τοῦ κωμικοῦ πέπονθε καὶ “ἐρημία μεγάλη εστὶν ἡ Μεγάλη πόλις.” βοσκήμασι δ᾽ εἰσὶ νομαὶ δαψιλεῖς, καὶ μάλιστα ἵπποις καὶ ὄνοις τοῖς ἱπποβάταις· ἔστι δὲ καὶ τὸ γένος τῶν ἵππων ἄριστον τὸ Ἀρκαδικόν» ΣΤΡΑΒΟΝΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ Η’ 1.

*O Ι. Γ. Ασημακόπουλος είναι συνταξιούχος υπάλληλος της ΔΕΗ, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, δημοσιογράφος και αναμφισβήτητα ενεργός πολίτης.

Σχετικές δημοσιεύσεις