- Οι παράμετροι που μπορούν να εντάξουν την περιοχή οριστικά στον τουριστικό χάρτη
Σταδιακή δημογραφική καθίζηση από το 1900 και ύστερα καταγράφει η Γορτυνία, η οποία φιλοδοξεί να μπει στον χάρτη των πιο σημαντικών τουριστικών προορισμών.
Η σύσκεψη εργασίας για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα (Κυριακή 31 Μαρτίου 2024) στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, με την παρουσία του γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Μύρωνα Φλουρή, του δημάρχου Γορτυνίας, Ευστάθιου Κούλη και τη συμμετοχή του Καθηγητή Τουριστικού Management του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Δρ. Κωνσταντίνου Μαρινάκου, ανέδειξε προβληματισμούς, …κρυμμένα «μυστικά» και «πικρές» αλήθειες για το τουριστικό προϊόν της Γορτυνίας, που ύστερα από μια έκρηξη επισκεψιμότητας με την οποία αποθεώθηκε, υπάρχει κίνδυνος να καταγράψει κι εκείνο κατιούσα πορεία.
Δύο βασικές παράμετροι σκιάζουν σιγά σιγά το μέλλον και την προοπτική της ολοένα αυξανόμενης επισκεψιμότητας στα βασικά χωριά του ορεινού όγκου του Μαινάλου:
• Η χρονική επέκταση επισκεψιμότητας, η οποία φαίνεται να επιμηκύνεται στα επιθυμητά όρια, αλλά και να έχει κερδηθεί αυτό το «στοίχημα», καθώς η Γορτυνία αναδεικνύεται τόπος, τον οποίο μπορείς να επισκέπτεσαι 12 μήνες τον χρόνο, αλλά και
• Η χωρική επέκταση. Ο Τουρισμός και η επισκεψιμότητα θα πρέπει να διαχέεται και στα όμορα (μη τουριστικά έως αυτήν τη στιγμή) χωριά, ώστε να διευρύνεται ο ζωτικός χώρος των μητροπολιτικών χωριών, που πολλές φορές φαίνεται να στενάζουν από την πυκνή επισκεψιμότητα, γεγονός που συνεπάγεται έλλειψη δημόσιου χώρου για περίπατο και για πάρκινγκ, δύσκολη εξυπηρέτηση στα καφεστιατόρια και συνακόλουθα, περιορισμό του μύθου και της ιστορίας που μπορεί να γευθεί ο επισκέπτης, καθώς αυτά εμφανίζονται με ιδιαίτερη δυναμική και πέραν των ορίων των βασικών χωριών.
Βυτίνα, Λαγκάδια, Δημητσάνα και Στεμνίτσα, ίσως ακόμη και το ωραίο Βαλτεσινίκο, αργά ή γρήγορα μπορεί να χάνουν επισκέπτες, ακριβώς διότι το τουριστικό προϊόν κινδυνεύει να χάσει την ποιότητά του, όσο και αν οι βασικοί εμπλεκόμενοι του κλάδου (οι ίδιοι δηλαδή οι καταλυματίες και οι επισιτιστές) δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα!
Τα ορεινά χωριά του Μαινάλου αντιμετωπίζουν, πλέον, πρόβλημα πρόσβασης, κακού οδικού οδοστρώματος και έλλειψη ζωτικού χώρου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Η χωρική επέκταση της τουριστικής περιοχής της Γορτυνίας η οποία κρίνεται άκρως απαραίτητη πέραν των Λαγκαδίων και πέραν του Λάδωνος ποταμού, καθώς θα διευρύνει το αφήγημα και σε άλλα πιο σύνθετα ιστορικά, μυθολογικά, αρχαιολογικά και φυσιολατρικά πεδία, με προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού περισσότερες, ώστε να σωθεί το brand Γορτυνία.
Για κάτι τέτοιο, εκτός άλλων, εκτιμήθηκε πως απαιτείται άμεσα η εκπλήρωση μιας βασικής υποδομής: η βελτίωση του δρόμου Τρίπολης – Πύργου, κυρίως δε με την παράκαμψη των Λαγκαδίων, ώστε να δοθεί διέξοδος εισόδου, προς την πεδινή και ορεινή Γορτυνία, των επισκεπτών της Αρχαίας Ολυμπίας, που είναι πλέον πολλοί και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες στενάζουν στα πεδινά της Ηλείας.
Μια άλλη βασική παράμετρος είναι η προστασία του Μαινάλου, να μη γίνει δηλαδή πάρκο ανεμογεννητριών, ενδεχόμενο υπαρκτό, και να ανακηρυχθεί στο σύνολό του περιοχή Natura.
Δ.Μ.