
- «Ο κύριος Τζιούμης έχει την ευθύνη 100%, δεν θέλησε καν να συζητήσει μαζί μας και ποτέ δεν μας κάλεσε»
Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ
Παλαίμαχος αυτοδιοικητικός, ο μακροβιότερος «επί σκηνής», είναι ο Αναστάσιος Κακλαμάνος. Η Αυτοδιοίκηση και το ΠΑΣΟΚ, οι δυο πολιτικές του αγάπες, είναι έννοιες ταυτόσημες για τον ίδιο, αλλά σήμερα περιοριζόμαστε στην πρώτη.
Ο δημόσιος βίος του είναι πλουσιότατος στον Αθλητισμό, τη Διαιτησία, στους Βενζινοπώλες και στην Αυτοδιοίκηση πενήντα συναπτά έτη!
Το σπίτι και η επιχείρηση του συνομιλητή μου βρίσκονται στην είσοδο της Τρίπολης (από την οδό Ναυπλίου), όπου συχνά ξαπεζεύω, βάζω βενζίνη στο αυτοκίνητο και μαθαίνω τα νέα της πόλης. Θα έλεγα, ακριβέστερα, ότι η επιχείρηση του Αναστάσιου Κακλαμάνου είναι ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε περαστικό και ο ίδιος άριστος οικοδεσπότης για την πόλη που γεννήθηκε, νοιάζεται και υπηρετεί.
Ας δούμε, όμως, τι λέει:
• Γιατί πάλι υποψήφιος;
― Κοιτάξτε να δείτε, κατά πρώτον θεώρησα ότι ποτέ δεν είχα συνταξιοδοτηθεί και γιατί ότι κάνω στη ζωή μου, το κάνω γιατί μου αρέσει. Και φυσικά δεν μου οφείλει κανένας τίποτα. Δεν κάνω σε κανέναν χάρη. Το κάνω γιατί αγαπάω την πόλη μου, γιατί πράγματι θεωρώ ότι στο μέτρο της υποβάθμισης που έχει αυτή η πόλη, στο μέτρο που μου αναλογεί αναλαμβάνω κι εγώ τις ευθύνες και θα ήθελα, μαζί με έναν άνθρωπο ο οποίος πράγματι με έχει πείσει ότι έχει τις δυνατότητες και τις ικανότητες ―και αυτό το έδειξε και στην πρώτη του τετραετία― τον Γιάννη Σμυρνιώτη εννοώ, ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, ακόμα και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο για την πόλη.
• Γιατί με τον Σμυρνιώτη και όχι με τον Τζιούμη; Γιατί γίνατε στο ΠΑΣΟΚ σαν του λαγού τα παιδιά;
― Ακούστε, την ευθύνη αυτή στην προκειμένη περίπτωση δεν την έχουμε εμείς, την ευθύνη την έχει άλλος. Το γεγονός ότι σαν όμορες παρατάξεις, η δική μας η παράταξη, του συχωρεμένου του Παυλή, και η παράταξη του κυρίου Τζιούμη, ίσως θα έπρεπε να έχει συμβεί κάτι άλλο. Ίσως, λέω. Αλλά σε αυτό την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς, «τα ορφανά» του Δημήτρη του Παυλή. Την ευθύνη θεωρώ 100% ότι την έχει ο κύριος Τζιούμης, ο οποίος δεν θέλησε καν να συζητήσει μαζί μας και ποτέ δεν μας κάλεσε.
• Σ’ ένα μήνυμά σας προς τους πολίτες του Δήμου Τρίπολης λέτε ότι «δηλώνω ‘‘απλός στρατιώτης’’ στην προσπάθεια ν’ αναδειχθεί το έργο της Δημοτικής Αρχής του αείμνηστου Δημήτρη Παυλή. Είναι αυτός βασικός λόγος συμμετοχής σας στον επικείμενο εκλογικό αγώνα; Αυτό το χρησιμοποιεί και άλλος συνυποψήφιός σας, με την ίδια περίπου διατύπωση.
― Δεν είναι τυχαίο ότι το 90% των στελεχών της παράταξης του αείμνηστου Παυλή βρίσκεται συνεργαζόμενο με τον Γιάννη Σμυρνιώτη. Δεν είναι τυχαίο. Και το γεγονός ότι πράγματι ο αείμνηστος Παυλής και η παράταξή του άφησαν ένα «τσουβάλι» λεφτά, όπως συνηθίζω να λέω εγώ, μαζί με έναν πακτωλό μελετών, προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα, γιατί αυτό το οποίο έκανε ο Δημήτρης ο Παυλής, είχε ένα όραμα γι’ αυτήν την πόλη που πίστευε ότι σε μία δεύτερη τετραετία θα μπορούσε να το υλοποιήσει. Το γεγονός, βέβαια, ότι δεν μάζεψε τα σκυλιά και δεν έκλεισε τις γούβες, του κόστισε και έχασε τις εκλογές. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε αυτό το όραμα να το συνεχίσουμε. Αυτό το σκεπτικό του Δημήτρη Παυλή, το οποίο έβρισκε και σύμφωνο τον Γιάννη Σμυρνιώτη και οι ιδέες του Γιάννη Σμυρνιώτη βρήκαν σύμφωνους και εμάς, ήταν η αιτία που πράγματι μας οδήγησε σε αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία, η οποία κερδίζοντας τις εκλογές θα δείτε τα οφέλη αυτής της συνεργασίας πώς θα προκύψουν και πώς θα φανούν.
- Αν. Κακλαμάνος: Όραμά μου η ανάδειξη της θρησκευτικοπολιτιστικής ιστορίας της Τρίπολης και η αύξηση της επισκεψιμότητάς της
• Ποιο είναι το σπουδαιότερο θέμα που αντιμετωπίζει η πόλη και που θέλει να επιλύσει η παράταξή σας;
― Αυτή η πόλη κάποτε ήταν η πρώτη πόλη της Πελοποννήσου, μακράν ήταν σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις. Και μάλιστα, επί εποχής Σεχιωταίων, Αλεξοπουλαίων κ.λπ. Σιγά σιγά, όμως, αυτή η πόλη έχει αρχίσει να φθίνει και να φθίνει ακόμα περισσότερο. Το πιο σημαντικό είναι, λοιπόν, πώς θα αυξήσουμε την επισκεψιμότητα αυτής της πόλης, πώς θα αναδείξουμε τη θρησκευτικοπολιτιστική ιστορία, διότι είμαστε, μην ξεχνάμε, δεν είμαι ανιστόρητος για αυτό που θα πω, η πρώτη απελευθερωθείσα πόλη του ’21. Μπορεί να απελευθερώθηκε πρώτη η Καλαμάτα, αλλά εκεί έφυγαν οι Τούρκοι και μπήκαν οι Καλαματιανοί. Εδώ, λοιπόν, όλοι γνωρίζουμε τι αγώνας έγινε προκειμένου πράγματι να κατακτηθεί η Τρίπολη, να αλωθεί μάλλον, η Τριπολιτσά, ούτως ώστε να αποτελέσει την απαρχή της απελευθέρωσης του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους.
Έτσι, λοιπόν, όλα αυτά είναι στοιχεία που οφείλουμε να τα αναδείξουμε, οφείλουμε να πούμε ότι η Τρίπολη είναι ισοϋψής με ένα Μεσολόγγι, το οποίο πράγματι και αυτό προσέφερε στην Ελληνική Επανάσταση και για την Απελευθέρωση της Ελλάδος. Όλες οι πόλεις που είχαν εμπλακεί, έχουν αναδείξει την ιστορία τους, εκτός από την Τρίπολη.
• Πότε η πόλη ήταν ομορφότερη; Ποια περίοδο;
― Ποια περίοδο, η πόλη μας ήταν μια όμορφη πόλη; Την εποχή, τη δεκαετία του ’70 με ’80. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία πόλη και εκεί μείναμε. Βέβαια, δεν θα απαξιώσω το έργο και τις προσπάθειες άλλων δημάρχων, οι οποίοι έκαναν κάποιες προσπάθειες, αλλά δεν έγιναν με τόσο γοργά βήματα, όπως σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

• Προηγουμένως, μιλήσατε για την ιστορικότητα της πόλης. Έναν ετεροδημότη, έναν επισκέπτη της πόλης, που θα ήθελε να ξεναγηθεί στην πόλη που φιλοδοξείτε, εκ νέου, να εκπροσωπήσετε, από ποιο σημείο της πόλης θα ξεκινούσατε την ξενάγησή σας, τι θα θέλατε να του δείξετε, ώστε να ενθουσιαστεί και να την ξαναεπισκεφτεί; Δώστε μας ένα περίγραμμα μιας άρτιας φιλοξενίας, ένα οποιοδήποτε διήμερο, πλην του Σαββατοκύριακου.
― Ξέρετε, ο ορεινός όγκος της Αρκαδίας έχει μια φοβερή επισκεψιμότητα. Από αυτή την επισκεψιμότητα η Τρίπολη είναι απέξω. Και φυσικά, ούτε καν σκέφτονται να περάσουν από την Τρίπολη, για να πάνε στον ορεινό όγκο της Αρκαδίας, ο οποίος πράγματι είναι καταπληκτικός. Αυτό, λοιπόν, τι πάει να πει; Η Τρίπολη στερείται κάποιων πραγμάτων. Η Τρίπολη, καταρχάς, στερείται μιας κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία υπάρχει και δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται από τη σημερινή δημοτική αρχή. Υπάρχει μια κυκλοφοριακή μελέτη, εγκεκριμένη από τρία συναρμόδια υπουργεία.
• Με συγχωρείτε, που σας διακόπτω, θα το συζητήσουμε και αυτό, εγώ λέω, ένα διήμερο πλην Σαββατοκύριακου.
― Μάλιστα.
• Πού θα πηγαίνατε τον επισκέπτη σας, ώστε να μείνει ικανοποιημένος.
― Εκεί ήθελα να καταλήξω.
• Σε ποια σημεία της πόλης αναδεικνύεται επαρκώς η ιστορικότητα της πόλης; Πού θα τον πηγαίνατε, ώστε ο επισκέπτης να την επισκεφτεί και πάλι και να πει είδα αυτό, εκείνο, το άλλο.
― Καταρχάς, εσείς έχετε δει να υπάρχουν σημεία που θα μπορούσαν πράγματι να δημιουργήσουν επισκεψιμότητα, για την Τρίπολη; Αυτή τη στιγμή, μουσεία δεν έχουμε, Μουσείο του Αγώνα δεν κατορθώσαμε να το ιδρύσουμε, να το λειτουργήσουμε. Βέβαια, πάντα ήταν στη σκέψη του αείμνηστου Παυλή και πάντα υπήρχε ο σχεδιασμός επ’ αυτού. Τώρα, βέβαια, έχουμε τα περιαστικά μας άλση, τα οποία και αυτά είναι εγκαταλελειμμένα. Ένα άλσος δίπλα στην Τρίπολη, το άλσος Αγίου Γεωργίου, που συνδυάζεται μαζί με το αθλητικό κέντρο και θα μπορούσε να αποτελέσει μια αιτία όχι απλής επισκεψιμότητας, αλλά και πλήρους λειτουργίας του αθλητικού κέντρου. Θυμάμαι στο παρελθόν πώς ο αείμνηστος γυμναστής Τάσος Σμυρνιώτης, μετά την ίδρυση του Αθλητικού Κέντρου και σε συνύπαρξη με το Άλσος του Αγίου Γεωργίου, προχώρησε στη διοργάνωση αγώνων, ανώμαλων δρόμων. Τότε η Τρίπολη είχε μια φοβερή επισκεψιμότητα. Εν πάση περιπτώσει, η Τρίπολη δεν έχει να παρουσιάσει εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία για κάποιον να την επισκεφτεί. Είμαστε η πόλη που, και πληθυσμιακά, έχουμε τις περισσότερες πλατείες.
• Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην καθημερινότητα της πόλης;
― Καταρχάς, θα πρέπει να κάνουμε προσβάσιμη την πόλη. Πρέπει, δηλαδή η πόλη, όταν έρχεται κάποιος, να μπορεί να ξέρει πού θα πάει, πού θα οδηγηθεί, πού θα πάει να κάτσει, πώς θα πάει να κάνει τις δουλειές του, πώς θα βρει εκείνα τα σημεία που θέλει. Όλα αυτά σήμερα, η Τρίπολη τα στερείται με ένα κακό κυκλοφοριακό και με σημεία τέτοια, που πράγματι μπορεί να υπάρχουν, αλλά δεν αναδεικνύονται. Δεν υπάρχει πόλη αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο, που να έχει μια τόσο ωραία πλατεία και η οποία να έχει ένα τόσο καταπληκτικό πάρκο γύρω της. Και, όμως, παρά ταύτα η Τρίπολη δεν έχει επισκεψιμότητα. Αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει ούτε θέσεις πάρκινγκ για τουριστικά λεωφορεία, παρά τη μια προσπάθεια που κάναμε και φτιάξαμε εφτά με οχτώ θέσεις πίσω ακριβώς από το πάρκο της πλατείας του Άρεως.
• Είστε, ίσως, ο πιο παλαιός αυτοδιοικητικός που εμπλέκεται αυτή τη φορά στην εκλογική διαδικασία. Τι θυμάστε από την πρώτη σας εμφάνιση στα αυτοδιοικητικά δρώμενα και πότε είναι αυτή;
― Είμαι ο πιο παλαιός αυτοδιοικητικός αυτή τη στιγμή και αυτό φυσικά το οφείλω στο γεγονός πως πράγματι η πόλη κατ’ επανάληψη αναγνώρισε κάποιες μου προσπάθειες, που έχω κάνει για την εύρυθμη, καλή λειτουργία αυτής της πόλης και για αυτό κατ’ επανάληψη με έχει επιλέξει να συμμετέχω στο Δημοτικό Συμβούλιο. Υπήρχαν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πράγματι είχαν οράματα, υπήρχαν άνθρωποι που εργάστηκαν πολύ για αυτή την πόλη και αυτό το θυμάμαι. Ένας εξ αυτών, που πράγματι εργάστηκε για αυτή την πόλη, ήταν ο Αλέκος ο Κοτσιάνης. Αυτός ήταν ο πρώτος, ο οποίος μετά από πολύ καιρό, μετά τους Σεχιωταίους, δημιούργησε προϋποθέσεις, για να υπάρξει ένα άνοιγμα της πόλης με καλά και στοχευμένα έργα. Βέβαια, όλοι οι δήμαρχοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι.
• Ποιος από τους δημάρχους που θυμάστε, ως γηγενής Τριπολίτης, έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη αυτή;
― Η ιστορία λέει πως η Τρίπολη είναι συνυφασμένη με το όνομα των Σεχιωταίων, γιατί ήταν αυτοί που άλλαξαν τη μορφή αυτής της πόλης. Είναι πάρα πολλά έργα που μπορούμε να θυμηθούμε από την εποχή που ήταν δήμαρχοι οι αδελφοί Σεχιώτη. Επίσης, ένας ικανός δήμαρχος που πέρασε, δεν ξέρω αν τον ανέφερα προηγουμένως, ήταν ο Αλέκος ο Κοτσιάνης. Ακόμη, άλλαξε μορφή η πόλη από τον Γιάννη Σμυρνιώτη. Στην τετραετία 2010 – 2014, όντως αναμορφώθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης, όντως φάνηκε η Τρίπολη να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης. Όντως υπήρξαν δήμαρχοι που είχαν όραμα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι ποιο είναι το όραμα του σημερινού δημάρχου του κυρίου Τζιούμη.
• Το δικό σας όραμα με λίγες λέξεις για το μέλλον της πόλης ποιο είναι;
― Είναι η ανάδειξη της θρησκευτικοπολιτιστικής ιστορίας της Τρίπολης και η αύξηση της επισκεψιμότητας, της πάσης φύσεως επισκεψιμότητας (εμπορικής, πολιτικής, αθλητικής). Σε όλα αυτά που η Τρίπολη έχει μείνει πίσω.
Όταν η Τρίπολη έκανε Κολοκοτρώνη, Αγαπητέ Δημήτρη, οι άλλες πόλεις δεν είχαν ούτε γήπεδα, ούτε στάδια. Και σήμερα ακούμε για τους αγώνες, τους διεθνείς, που κάνει η Καλαμάτα, ακούμε για άλλες εκδηλώσεις που γίνονται (αθλητικές, πολιτιστικές) σε άλλες πόλεις και εδώ πέρα στην ουσία δεν βλέπουμε τίποτα.

• Έχετε αντιδικήσει πολιτικά με τον κύριο Σμυρνιώτη; Και αν ναι, η αντιπαράθεση που είχατε, ποια αίσθηση σας έχει αφήσει;
― Δεν θεωρώ αντιδικία την ανταλλαγή απόψεων με τον οποιονδήποτε δήμαρχο που υπήρχε στο παρελθόν, που φυσικά ήταν σε ένα μετερίζι αυτός και σε άλλο μετερίζι εγώ. Είναι, νομίζω, λογικότατο, σε κάποια στιγμή, να υπάρχουν και αντιπαραθέσεις, να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις κι εκεί, λοιπόν, να υπάρχει, αντιδικία να το πούμε; Διαφορετική άποψη να το πούμε; Και φυσικά έχει συμβεί και δεν είναι δυνατόν να μη συμβεί, δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι την ίδια σκέψη, όλοι την ίδια άποψη. Και φυσικά θυμάμαι ότι υπήρχαν και περιπτώσεις ―τότε―, που εμείς με τον αείμνηστο Παυλή ήμασταν στην αντιπολίτευση, ο κύριος Σμυρνιώτης είχε δεχθεί απόψεις της παράταξης Παυλή. Τις είχε υιοθετήσει. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα δείγμα ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία και να μην υπάρχει αρρωστημένη αντιπαλότητα.
• Πριν λίγο επιβεβαιώσατε ότι είστε ο παλαιότερος εμπλεκόμενος με τα κοινά αυτοδιοικητικός. Εντέλει, Καποδίστριας ή Καλλικράτης; Το Πρόγραμμα Κλεισθένης σας λέει κάτι;
― Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι αυτή η πόλη με τον Κλεισθένη, που είναι, ίσως, από τις μοναδικές πόλεις στην Ελλάδα, που έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη της λειτουργίας 78 Κοινοτήτων, αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ το έργο μιας Δημοτικής Αρχής. Είναι αχανής η έκταση. Ξεκινάει από του Δάρα και φθάνει στις Κολλίνες. Δηλαδή, σε μία χιλιομετρική απόσταση εκατό τόσων χιλιομέτρων. Ξεκινάει από τις Κολλίνες και φθάνει ψηλά στην Αλωνίσταινα. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι χαοτική η κατάσταση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό για μία Δημοτική Αρχή. Υπάρχουν πόλεις, όπως για παράδειγμα το Άργος, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα ―και ποια; Καλαμάτα, που στην προκειμένη περίπτωση η Καλαμάτα δίπλα της δεν έχει χωριά, έχει πόλεις― θέλετε οκτώ – δέκα χωριά να είναι στη δύναμη μιας Δημοτικής Αρχής. Αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ και θεωρώ εδώ, η Τρίπολη, δεν βρέθηκε ευνοημένη.
• Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με τον οποίο συνδέεστε ιδεολογικά, σε μια δημόσια πρόκληση κατά του συνυποψηφίου του, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, του υπενθύμισε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι «μόλις 52 ετών». Εσείς, πόσο θα είστε;
― Εγώ στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχω ογδονταρίσει. Αλλά αυτή τη στιγμή, βέβαια, δεν νιώθω ότι είμαι 75 – 76, εν πάσει περιπτώσει. Εκτός, πια, και αν με βλέπετε εσείς… Και ενδεχομένως, στις επόμενες εκλογές, να είμαι πάλι παρών!
• Πόσοι από την παράταξη του Δημήτρη Παυλή συστρατεύονται με τον Γιάννη Σμυρνιώτη;
― Το 90%.
• Σας ευχαριστώ, κύριε Κακλαμάνε.