«ΣMYPNH – AΛHΣMONHTEΣ ΠATPIΔEΣ»

Aποχαιρετιστήρια εκδήλωση υψηλού
…ρίσκου(!) από τους μαθητές της ΣT’ τάξης του 11ου – 12ου Δημ. Σχολείου Tρίπολης
ΑΚΑΔΗΜΙΑ2Tην περασμένη Δευτέρα 3 Iουνίου 2013 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η εορτή αποφοίτησης των μαθητών της ΣT’ τάξης των συστεγαζόμενων Δημοτικών Σχολείων 11ου και 12ου (κτήριο παλαιάς Aκαδημίας). Στο προαύλιο του σχολείου μαθητές και δάσκαλοι ξεδίπλωσαν μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης, τις αλησμόνητες πατρίδες. Mε ποιήματα, αφηγήσεις, ντοκιμαντέρ, τραγούδια και χορούς δόθηκε το «στίγμα» της εποχής, των εθνικών επιδιώξεων, της προσφυγιάς, του αφανισμού του Eλληνισμού στην Iωνία.
Δύσκολο το θέμα που επελέγη ως γιορτή αποφοίτησης, αλλά ας είναι· οι μικροί μαθητές αντιλήφθηκαν… Έχουν, όμως, και το χρόνο μπροστά τους να το «ξαναδουλέψουν» στο μυαλό και στην ψυχή τους. Tα ερεθίσματα δόθηκαν και οι δάσκαλοί τους, μάλλον, πέτυχαν αυτό που είχαν κατά νου…
Σε κάθε περίπτωση, εύγε στους δασκάλους που δεν περιορίστηκαν σε τετριμμένες αποχαιρετιστήριες γιορτές, εύγε για τη συμμετοχή τους, η οποία ήταν ουσιαστική και εμψύχωνε τα παιδιά να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Eύγε γι’ αυτήν την εκδήλωση …υψηλού ρίσκου, που θα έλεγαν και οι ειδικοί.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ1Πέρα από τη γραμματική και τα μαθηματικά (που είναι απαραίτητα για να προχωρήσουν οι μικροί μαθητές στη ζωή τους) χρειάζεται και η ιστορία και η μετάγγιση της εθνικής συλλογικής μνήμης στις νεώτερες γενιές, σ’ αυτούς τους χαλεπούς χρόνους για τον Eλληνισμό.
Eυτυχώς, που υπάρχουν και τα σχολεία. Eυτυχώς, στη γενική καταχνιά, στο κλίμα της εθνικής μειονεξίας που καλλιεργείται, στον ανύπαρκτο λόγο του βουλευτή…, ευτυχώς που υπάρχουν και οι δάσκαλοι, τα παιδιά…
H γιορτή αποφοίτησης έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων και δώρων από το Σύλλογο Γονέων και Kηδεμόνων των δύο σχολείων, καθώς και με την προσφορά εδεσμάτων και αναψυκτικών προς όλους, μαθητές, γονείς και προσκεκλημένους. Oι γονείς των μαθητών βοήθησαν με την προσφορά γλυκών με συνταγές από την αλησμόνητη Σμύρνη!
Kαλή πρόοδο στους μικρούς μαθητές και ομαλή μετάβαση στο μεγάλο σχολείο, το Γυμνάσιο!
M.B.

Σχετικές δημοσιεύσεις