Στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης η διαχείριση των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας

  • Σε κλίβανους σε Ημαθία και Αρκαδία μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από τη Θεσσαλία

«Σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας μεταφέρονται τα νεκρά ζώα από την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλίβανους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» έγραψε την περασμένη Κυριακή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Η μεταφορά τους γίνεται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης στις παραπάνω περιοχές, ενώ μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.


Ο αποτελεσματικός συντονισμός και η αποτελεσματική οργάνωση της εν λόγω επιχείρησης αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στο ΥΠΑΑΤ, από τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ., Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων.


Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Μπίλλης.


Σε ανακοίνωσή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Πρόεδρος της Δόριζας, Τάκης Παπούλιας αναφέρει… “Στη Β.Ι.Π.Ε Τρίπολης θα γίνει η μεταφορά και η καύση των νεκρών ζώων της Θεσσαλίας. Μετά την προσωπική έρευνα που έκανα και την τηλεφωνική επικοινωνία με την εταιρεία KAFSIS A.E. η οποία έχει αναλάβει την αποκομιδή και αποτέφρωση των παραπάνω νεκρών ζώων με πληροφόρησαν ότι διαθέτει και λειτουργεί στην Β.Ι.Π.Ε. Τρίπολης αποτεφρωτήριο πάνω από ένα χρόνο.


Στη μονάδα αυτή αποτεφρώνονται νεκρά ζώα κατηγορίας 1 δηλαδή:
• Ζώα και όλα τα μέρη του σώματος αυτών, για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι έχουν μολυνθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.
• Ζωικά υποπροϊόντα (υπολείμματα τροφίμων) από μεταφορικά μέσα που εκτελούν διεθνείς μεταφορές.
• Νεκρά ζώα: Πειραματόζωα, Ζώα από ζωολογικούς Κήπους και Τσίρκο με υπόνοια μεταδοτικής νόσου.
• Υλικά ειδικού κινδύνου (π.χ. ιστοί ζωικής προέλευσης με υπόνοια λοιμωδών παραγόντων, κεφάλια ζώων).
• Ζώα με μεταδοτικές νόσους.
• Προϊόντα που προέρχονται από ζώα στα οποία έχουν χορηγηθεί απαγορευμένες ουσίες ή περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον.


Δεν ξέρω πόσοι και ποιοί είναι ενημερωμένοι για την παραπάνω εγκατάσταση πότε αδειοδοτήθηκε, αλλά με όσους μίλησα και έχουν επαγγελματική σχέση με την Β.Ι.Π.Ε. κανείς δεν ήξερε την ύπαρξη του αποτεφρωτηρίου. Ενήμερη όμως είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία παραπέμπονται παρόμοιες υποθέσεις για γνωμοδότηση και έγκριση.


Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που τρομάζει είναι οι τεράστιες ποσότητες νεκρών ζώων που θα έρθουν προς καύση και η διαχείρισή τους στην Β.Ι.Π.Ε –χώρος που βρίσκεται δίπλα σε κατοικημένη περιοχή –την πόλη της Τρίπολης.”

  • Συνδρομή της Περιφ. Πελοποννήσου στη διαχείριση των νεκρών ζώων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, συγκλήθηκε την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με αντικείμενο τη συνδρομή που ζητήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποτέφρωση ―σε μονάδες αποτέφρωσης υψηλού δυναμικού, όπως αυτή που λειτουργεί στη ΒΙΠΕ Τρίπολης― των ζώων που πνίγηκαν στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.


Κατά τη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν στελέχη από τις γενικές διευθύνσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου ―ΔΑΟΚ, Περιβάλλοντος, Υγείας, Ανάπτυξης και Εσωτερικής Λειτουργίας― τέθηκε υπόψη τους το σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Επισημάνθηκε δε από την πλευρά του περιφερειάρχη Π. Νίκα ότι θα πρέπει την παρούσα φάση να αποτελέσει αποκλειστικό μέλημα η βοήθεια προς την Θεσσαλία κατά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύει, καθώς τα χιλιάδες νεκρά ζώα από τις πλημμύρες συνιστούν, μεταξύ άλλων, σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.


Στην εν λόγω σύσκεψη τονίστηκε, επίσης, ότι κλιμάκια υπαλλήλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου ―Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας― θα διενεργούν σχεδόν σε καθημερινή βάση ελέγχους στην ειδική μονάδα στην ΒΙΠΕ Τρίπολης η οποία θα παραλαμβάνει τα προς καύση νεκρά ζώα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σχετικές δημοσιεύσεις