Αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη – ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν στόχους στη Σαναά

  • Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ

Νέο πολεμικό μέτωπο ανοίγει στην Ερυθρά Θάλασσα μετά και τις αεροπορικές προσβολές αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων εναντίον των εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη, τα χαράματα της Παρασκευής.


Ο κίνδυνος της ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι, πλέον, ορατός, αφού ο πόλεμος στη Γάζα λειτούργησε ως πυροκροτητής εξελίξεων και οδηγούμαστε σε μια γενικευμένη σύγκρουση που θα συμπαρασύρει και άλλες δυνάμεις με πρώτη και κύρια το Ιράν, στενή σύμμαχο των Χούθι.


Δυστυχώς, είναι κάτι που είχε προβλέψει ο γράφων σε κείμενό του στις 20 Δεκεμβρίου, «Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι εάν οι Χούτι συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά αλλά και πολεμικά πλοία, η συμμαχία των 10 χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα θα χτυπήσει την Υεμένη προς παραδειγματισμό του Ιράν». Ήταν η περίοδος που οι επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι είχαν ενταθεί, με αποτέλεσμα μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς κοντέινερ και ενεργειακοΊ κολοσσοί, όπως η ΒΡ να αναστείλουν όλες τις μεταφορές στην περιοχή. Τα πλοία, πλέον, κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, αυξάνοντας κατά 40% την απόσταση που διανύουν και κατ’ επέκταση αυξάνονται σημαντικά τα ναύλα. Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν η δημιουργία συμμαχίας προθύμων, η οποία θα ανελάμβανε να συνετίσει την Υεμένη με απώτερο στόχο το Ιράν.


Όσο και να προσπαθούν οι ΗΠΑ να επιχειρηματολογήσουν ότι οι αεροπορικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής αφορούν τα ζητήματα ασφάλειας που έχουν προκύψει στην ναυσιπλοΐα, είναι αδύνατον να μη γίνει σύνδεση με τον πόλεμο στη Γάζα. Άλλωστε, οι Χούθι άρχισαν τις επιθέσεις σε εμπορικά και πολεμικά πλοία αμέσως μετά την έναρξη των Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που εκπρόσωποι των ανταρτών δικαιολόγησαν αυτές τις επιθέσεις ως ένδειξη συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.


Το ζήτημα είναι πώς θα απαντήσουν οι Χούθι. Δεν μιλάμε για απλούς αντάρτες, όπως αυτούς που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Αφγανιστάν και το Ιράν. Οι Χούθι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που τους προσέφερε το Ιράν, κατάφεραν να κατασκευάσουν drones και βαλιστικούς πυραύλους με αξιόλογες δυνατότητες. Είναι καλό να υπενθυμίσουμε τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, πλήττοντας κύριες δομές και δη πετρελαϊκές, τις οποίες προστάτευαν αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Patriot. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα από το 2021 έχει αποστείλει μια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, συμμετέχοντας στον συνασπισμό αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων που ανάπτυχθηκαν στο αχανές βασίλειο των Σαούντ για την προστασία του.


Η Σαουδική Αραβία έχοντας ενεργά εμπλακεί στον εμφύλιο της Υεμένης, υποστηρίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εναντίον των Χούθι, αναζήτησε την έξοδο και τη βρήκε μέσω της προσέγγισης του Ιράν και την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Η επιρροή της Τεχεράνης στους Χούθι είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Υεμένη.


Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και μένει να φανεί ποιος είναι ο τελικός στόχος των αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων. Αν δηλαδή είναι προειδοποιητικά χτυπήματα με σκοπό να συνετίσουν τους Χούθι, ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ή σκοπεύουν σε μια οριστική λύσημ με σκοπό την οριστική εκδίωξη των ανταρτών από την Υεμένη.


Οι ΗΠΑ δεν έχουν σαφή στρατηγική για τη Μέση Ανατολή έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται και δύσκολα θα αποφύγουμε μια γενικευμένη σύγκρουση, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό ότι στο Μεσανατολικό κρίνεται η παγκόσμια ασφάλεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις